woensdag, maart 08, 2006

Nieuwe gemeenteraad Amersfoort

Onderstaand een overzicht van de nieuw gekozen raadsleden. Bij de volgorde is rekening gehouden met de voorkeurstemmen. Achter de namen is aangegeven op welke plaats de kandidaten op de lijst stonden.
Bij kandidaten die zonder voorkeurstemmen niet in de raad zouden zijn gekomen, is het aantal ontvangen stemmen vermeld. De drempel bedroeg 382 stemmen.
Tevens is in die gevallen aangegeven welke kandidaten hierdoor niet in de gemeenteraad zijn gekozen.

Een aantel gekozen raadsleden (Arriën Kruyt, Ruud Luchtenveld, Mirjam van 't Veld en Hans van Daalen) is deel uit gaan maken van het college, zodat zij weer uit de raad zijn getreden zij. Kandidaten die aanvankelijk buiten de boot zijn gevallen, zijn zo alsnog tot de raad toegetreden.

Lijst 1 VVD 6 zetels
1 - René van der Borch (nr. 1)(fractievoorzitter)
2 - Margot Cooijmans (nr. 2)
3 - Koos Voogd (nr. 6)
4 - Joep van Leersum (nr. 3)
5 - Daniëlle van Wijngaarden (nr. 5)
6 - Dirk Dekker (nr. 7) (vervangt Ruud Luchtenveld).
- Ruud Luchtenveld (nr. 4) is tot wethouder benoemd.

Lijst 2 CDA 5 zetels
1 - Angelique Noortman (nr. 9)(445 stemmen)
2 - Gert Boeve (nr. 2)(fractievoorzitter)
3 - Roland Offereins (nr. 3)
4 - Guus van Garderen (nr. 4)
5 - Micheline Paffen (nr. 5) (vervangt |Mirjam van 't Veld)
- Mirjam van 't Veld (nr. 1) is tot wethouder benoemd.

Lijst 3 PvdA 10 zetels
1 - Ismail Parmaksiz (nr. 1)(fractievoorzitter)
2 - Fleur Imming (nr. 3)
3 - Grace Tanamal (nr. 2)
4 - Said Adli (nr. 15)(826 stemmen)
5 - Margreet van Hensbergen (nr. 9)
6 - Fethi Killi (nr. 25)(426 stemmen)
7 - Henk van Rooijen (nr. 6)
8 - Dico Kuiper (nr. 7)
9 - Rob van Muilekom (nr. 8)(vervangt Ramon Smits Alvarez)
10 - Edwin Hinloopen (nr. 10)(vervangt Arriën Kruyt)
- Ramon Smits Alvarez (nr. 5) is afgetreden.
- Arriën Kruyt (nr. 4) is tot wethouder benoemd.

Lijst 4 Groen Links 4 zetels
1 - Sylvia Kesler (nr. 1)
2 - Mustafa Özcan (nr. 4)
3 - Sebastiaan van 't Erve (nr. 2)(fractievoorzitter)
4 - Annemiek de Crom (nr. 3)

Lijst 5 ChristenUnie 3 zetels
1 - Hetty van Berkum (nr. 2)
2 - Menno Tigelaar (nr. 3)(fractievoorzitter)
3 - Simone Kennedy-Doornbos (nr. 4)(vervangt Hans van Daalen)
- Hans van Daalen is benoemd tot wethouder.

Lijst 6 SP 3 zetels
1 - Anya Wiersma (nr. 1)
2 - Bets Beltman (nr. 2)
3 - Frits Schoenmaker (nr. 3)

Lijst 7 BPA 5 zetels
1 - Hans van Wegen (nr. 1)
2 - Joke van Woudenberg (nr. 3)
3 - Kees Kraanen (nr. 2)
4 - Ruud Schulten (nr. 4)
5 - Gerard van Vliet (nr. 5)

Lijst 8 NCPN geen zetels

Lijst 9 Jouw Amersfoort 3 zetels
1 - Mirjam Barendregt (nr. 1)
2 - Raphael Smit (nr. 2)
3 - Pim van den Berg (nr. 3)

Nieuwkomers
In de meeste fracties zullen één of meer nieuwkomers in de raad plaatsnemen. De fracties van CDA en van de ChristenUnie bestaan volledig uit 'oudgedienden', met de aantekening dat CDA-er Gert Boeve pas twee maanden geleden is beëdigd als raadslid, als vervanger van Jan-Kees Salverda.

Vrouwen
Het aantal vrouwen in de Amersfoortse gemeenteraad neemt met 50% toe. In de oude raad hadden 10 vrouwen zitting. Nu zijn het er 15. Op het totaal aantal van 39 raadsleden een score van 38%.
Opmerkelijk is dat de fractie van de ChristenUnie dan -net als die van de SP- meer vrouwelijke dan mannelijke leden telt. In de aanloop van de verkiezingen was de verkiesbaarheid van vrouwen een obstakel voor samenwerking tussen ChristenUnie en SGP.

Stembureau's
De PvdA was in veruit de meeste stembureau's de grootste partij. Het CDA was winnaar in een aantal zorginstellingen en in een paar Hooglandse bureau's.
Net als vier jaar geleden deed de VVD het vooral goed in wijken Nieuwland en Vathorst.

Hooglanderveen
De BPA scoorde goed in Hooglanderveen, waar de partij bijna 22% van de stemmen kreeg. Dit is vooral toe te schrijven aan Sjoerd Geurtz, oud voorzitter van de Belangenvereniging Hooglanderveen. In 2002 hielp hij Hart voor Amersfoort aan een goede score in het dorp, maar later verruilde hij die partij voor de BPA.

Uitslag verkiezingen



AMERSFOORT
PvdA en BPA winnaars
Killi en Adli in de raad


In Amersfoort werden 59.548 stemmen uitgebracht. Daarmee lag de opkomst met 58,65% ruim 1% hoger dan 4 jaar geleden. De Keistad volgt het landelijke beeld met een forse overwinning voor de PvdA. Het aantal zetels groeide onder leiding van Ismaïl Parmaksiz van 6 naar 10.

Om via voorkeurstemmen een zetel te bemachtigen waren 382 stemmen nodig (een kwart van de kiesdeler). De voorkeurstemmen-actie voor Fethi Killi leverde hem 426 stemmen. Voldoende voor een plek in de fractie.
Nog meer succes had Said Aldi. Als kandidaat met een Marokkaanse achtergrond kreeg hij 826 voorkeurstemmen, zodat ook hij kan aanschuiven.

De VVD verliest een zetel (van 7 naar 6). Daarmee zijn de liberalen de tweede partij.

Het CDA komt op 5 zetels. Dat is voor Mirjam van 't Veld een verlies van één in vergelijking met 2002, maar doordat Gerard van Vliet uit fractie is gestapt, zat het CDA al enige tijd op vijf zetels. Angelique Noordman (nummer 9 op de lijst) werd met 445 voorkeurstemmen gekozen.

Collegepartij Groen Links behaalde 4 zetels. Dat is net zo veel als 4 jaar geleden, maar toen was Mustafa Özcan met zijn eigen partij goed voor een zetel. Dat zou nu waarschijnlijk ook weer gelukt zijn: hij haalde 1305 voorkeurstemmen binnen. Lijsttrekster Sylvia Kesler was ook aanwezig tijdens de uitslagenavond in het Stadhuis. De afgelopen maanden was zij buiten beeld, omdat alles haar na het overlijden van fractievoorzitter David Mol, in december, te veel was geworden.

De ChristenUnie zag de aanhang met bijna een procent stijgen, maar dat was niet voldoende voor een extra zetel. De partij van lijsttrekker Hans van Dalen blijft op 3 hangen.

Met name door de winst van de PvdA zijn de collegepartijen samen goed voor een winst van drie zetels: van 25 naar 28.

OPPOSITIE
Aan de oppositiekant sprong het resultaat van de BPA in het oog. De partij kreeg bij de vorige verkiezingen 2 zetels. Later sloot Gerard van Vliet zich bij de fractie aan. Nu steeg de partij naar 5 zetels. "Een beloning voor onze grote inzet", aldus lijsttrekker Hans van Wegen. Eerder had AD/Amersfoortse Courant nog voorspelt dat de BPA fors zou moeten inleveren en slechts met één zetel zou terugkeren.
In BPA gelederen heerste wel grote teleurstelling over het feit dat de winst volledig ten koste was gegaan van Jouw Amersfoort.

Jouw Amersfoort van Mirjam Barendregt en Rafaël Smit was de grote verliezer. In de 'oude' raad had Leefbaar Amersfoort 4 zetels en D66 2. Van die totaal 6 zetels houdt Jouw Amersfoort er maar de helft over.

Overeenkomstig het landelijke beeld wist de SP onderleiding van Anya Wiersma meer kiezers aan zich te binden dan 4 jaar geleden. Maar net als bij de ChristenUnie was de winst niet voldoende voor een extra plek in de Gemeenteraad. De SP behoudt het huidige aantal van 3 zetels.

De NCPN van Hein van Kasbergen redde het niet. De Communisten haalde met 242 stemmen nog niet eens een vijfde van de kiesdeler.

De uitslag 2006 met tussen haakjes de oude raad:
PvdA 10 (6)
VVD 6 (7)
CDA 5 (5)
BPA 5 (3)
GL 4 (5)
SP 3 (3)
CU 3 (3)
JA 3 (6)
NCPN 0 (-)
Overig - (1)

---

BUNSCHOTEN
ChristenUnie en Betaalbaar Bunschoten het grootst
Doordat de VVD (oude raad 1 zetel) en de PPS (PvdA, GroenLinks, D66; oude raad 1 zetel) niet mee deden, werd de strijd uitgevochten tussen vier partijen die de Bijbel als richtsnoer nemen van hun handelen.

Betaalbaar Bunschoten kwam als grote winnaar uit de strijd. Het aantal zetels verdubbelde van 2 naar 4.
Dat was echter niet voldoende om zoals voorspeld de grootste te worden. Dat werd net als vorige keer de ChristenUnie. De partij van lijsttrekker Melis van der Groep wist het aantal zetels van 6 naar 7 te vergroten.
CDA en CAP (Christelijke Arbeiders Partij) bleven ieder staan op 3 zetels.

De uitslag 2006 met tussen haakjes de oude raad:
CU 7 (6)
Betaalbaar Bunschoten 4 (2)
CDA 3 (3)
CAP 3 (3)

---

LEUSDEN
Weinig verschuivingen

In Leusden gebeurde hoegenaamd niets in vergelijking met 4 jaar geleden. Zelfs het opkomstpercentage week met ruim 65,9 amper af van de 66,0 die in 2002 werd gehaald.

Enige verschuiving was dat Groen Links een zetel verloor aan de PvdA. Hierdoor komen de grote drie elk op 5 zetels.

De uitslag 2006 met tussen haakjes de oude raad:
VVD 5 (5)
CDA 5 (5)
PvdA 5 (4)
Groen Links 2 (3)
CU/SGP 2 (2)
D66 1 (1)

---

SOEST
Soest 2002 de grootste

De partij Soest 2002 is de grote winnaar van de Gemeenteraadsverkiezingen in Soest. met 20,3% bleven zij de VVD (17,1), Gemeentebelangen Groen Soest (16,7), PvdA (15,5) en CDA (14,0) een eind voor. D66 verdwijnt uit de raad. De Socialistische Burger Partij Soest haalde met 373 stemmen nog niet de helft van de kiesdeler.

De uitslag 2006 met tussen haakjes de oude raad:
Soest 2002 6 (4)
VVD 4 (6)
GGS 4 (6)
PvdA 4 (2)
CDA 4 (5)
GL 2 (2)
CU/SGP 1 (1)
D66 0 (1)
SBPS 0 (-)